Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 4.5.2010

Euroalueen tilanne puhutti Viron valtiovierailulla

Rouva Evelin Ilves (vas.), tasavallan presidentti Tarja Halonen, Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ja tohtori Pentti Arajärvi. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaRouva Evelin Ilves (vas.), tasavallan presidentti Tarja Halonen, Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ja tohtori Pentti Arajärvi. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Euroalueen tilanne ja Viron liittyminen yhteisvaluuttaan nousivat esiin keskusteluissa, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen tapasi Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen Tallinnassa valtiovierailun alkajaisiksi tiistaina 4. toukokuuta. Molemmat presidentit ilmaisivat huolensa Kreikan taloustilanteen johdosta ja korostivat sääntöjen noudattamista sekä avointa, läpinäkyvää toimintaa tilanteen ratkaisemiseksi.

Presidentti Halosen mukaan Suomi tukee Viron liittymistä euroalueeseen, ja hän korosti, ettei liittymiskriteerejä pidä muuttaa kesken kaiken taloustilanteesta huolimatta. ”Toivottavasti voimme pian sanoa virolaisille ’teretulemast’ yhteiseen valuuttaan”, presidentti Halonen sanoi keskustelujen jälkeen pidetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Myös Itämeren alueen yhteistyö sekä Suomen ja Viron erittäin hyvät kahdenväliset suhteet olivat esillä keskusteluissa. Molemmat presidentit korostivat suhteiden ainutlaatuisuutta ja erityisyyttä niin politiikan, talouden, kulttuurin kuin kansalaisyhteyksien alalla.

Presidentti Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi olivat kaksipäiväisellä valtiovierailulla Virossa 4. - 5. toukokuuta 2010. Presidentti Halonen tapasi tiistaina myös Viron pääministerin Andrus Ansipin sekä tutustui Tallinnassa sijaitsevaan Lastenkirjallisuuden keskukseen.

Presidentin seurueessa oli mukana opetusministeri Henna Virkkunen, joka tapasi vierailun aikana Viron opetusministerin Tõnis Lukasin sekä tutustui suomen kielen opetukseen Tallinna Ühisgümnaasiumissa.

Tiiviit taloussuhteet myös vaikeina aikoina

Keskiviikkona 5. toukokuuta presidentti Halonen vieraili Viron parlamentissa Riigikogussa, jossa hän piti puheen sekä tapasi puhemies Ene Ergman.

Puheessaan presidentti Halonen korosti jälleen Suomen ja Viron hyviä suhteita monella eri alalla. Presidentti Halosen mukaan EU-jäsenyys on vahvistanut myös taloudellista integraatiota, ja Etelä-Suomi ja Pohjois-Viro muodostavat jo nyt melko tiiviin yhteisen talousalueen. ”Naapurimaiden yritykset ovat usein kilpailijoita vientimarkkinoilla, mutta Viron ja Suomen tapauksessa ne ovat enemmänkin yhteistyökumppaneita. Virossa toimii 3000 suomalaisyritystä. Tämä taloudellinen ’Suomen silta’, on kantanut hyvin myös vaikeina aikoina”, presidentti Halonen totesi.

Työvoima liikkuu jo nyt vapaasti Suomen ja Viron välillä, ja presidentti Halosen mukaan voimme taloudellisen integraation myötä odottaa, että naapurimaassa työssä käyvien ihmisten määrä kasvaa entisestään. ”Siksi on tärkeää, että jatkossakin noudatetaan työmarkkinoiden pelisääntöjä ja kunnioitetaan työntekijöiden oikeuksia.”

”Minulla oli ilo toivottaa Viro tervetulleeksi, kun maanne liittyi Euroopan unioniin. Toivon että Suomi voi toivottaa Viron tervetulleeksi myös euroalueeseen ensi vuoden alusta. Virosta tulee silloin Suomen ensimmäinen naapurimaa, joka käyttää valuuttanaan euroa. Viron menestys ja talouden vakaus on meille tärkeää, ja uskon yhteisen valuutan lisäävän yhteistyömahdollisuuksiamme entisestään”, presidentti Halonen sanoi.

Kulttuuriyhteistyötä Viinistussa

Presidenttipari tutustui vierailun aikana myös Viinistun taidemuseoon, joka sijaitsee Lahemaan kansallispuiston alueella Viron pohjoisrannikolla. Presidentti Halonen avasi Viinistussa litografianäyttelyn, jossa on mukana yhdeksän nimekästä suomalaista kuvataiteilijaa, heidän joukossaan mm. Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalauksista palkittu Kuutti Lavonen.

Presidentti Halonen on tehnyt Viroon valtiovierailun vuonna 2000 presidentti Lennart Meren kutsusta sekä virallisen vierailun vuonna 2003 presidentti Arnold Rüütelin kutsusta. Lisäksi hän on käynyt presidenttikautensa aikana usein Virossa työvierailuilla ja yksityisesti, kaikkiaan lähes parikymmentä kertaa.

Kuvia

Presidentti Halonen tarkastaa kunniakomppanian Tallinnan sateisessa säässä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Ilves toivottaa presidentti Halosen tervetulleeksi valtiovierailulle. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaPresidenttiparit puolisoineen virallisessa kuvassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Rouva Evelin Ilves (vas.), tasavallan presidentti Tarja Halonen, Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ja tohtori Pentti Arajärvi. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Yhteinen tiedotustilaisuus kahdenvälisten keskustelujen jälkeen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Viron pääministeri Andrus Ansip, tasavallan presidentti Tarja Halonen ja opetusministeri Henna Virkkunen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi tutustuivat Tallinnassa sijaitsevaan Lastenkirjallisuuden keskukseen Viron presidenttiparin opastuksella. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Evelin Ilves ja presidentti Tarja Halonen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Halonen avasi Viinistun taidemuseossa litografianäyttelyn, jossa on mukana yhdeksän nimekästä suomalaista kuvataiteilijaa. Kuvassa Suomen ja Viron presidenttiparien lisäksi Viinistun taidemuseon johtaja Jaan Manitski. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentti Halonen avasi Viinistussa litografianäyttelyn, jossa on mukana yhdeksän nimekästä suomalaista kuvataiteilijaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Halonen avasi Viinistussa litografianäyttelyn, jossa on mukana yhdeksän nimekästä suomalaista kuvataiteilijaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Halonen puhuu Viron parlamentissa Riigikogussa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentti Halonen ja Viron parlamentin Riigikogun puhemies Ene Ergma. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 6.5.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi